Sunucu
Kurtarma
Dijital çağa dönen yaşantımız içerisinde artık tüm önemli verilerin bir dijital ürün içerisinde yer aldığı bilinen bir gerçektir. İnsanlar iş yaşantısı içerisinde tüm çalışmalarını, verilerini sakladıkları alan olarak bilgisayarları kullanırlar. Bilgisayar donanım parçalarından biri olan diskler ise, günümüzde veri depolama donanımı olarak bilinir. Yaşanacak herhangi bir teknik arıza, donanımsal bir sorun verilerin kaybolmasına ve disk içerisinde yok olmasına sebep olabilir.
SUNUCU / SERVER KURTARMA
Teknik olarak oluşacak her soruna karşı veri silinebilir, bozulabilir ve dolayısıyla okunmayabilir. Aynı şekilde donanımsal bir arızada ise disk hiçbir şekilde çalıştırılamayabilir ya da içeriğinde veriler okunamadığı için kaybolmuş olabilir. Bir sunucunun da benzer şekilde ATX bilgisayarlar gibi kendisini oluşturan donanımlar işlemci, RAM ve hard disk gibi parçalardır. Bu parçalardan veri depolama her zaman olduğu gibi sunucularda da hard disk üzerinde gerçekleştirilir. Hard disk üzerinde oluşan her türlü bozulma veri kaybı sorunu yaratabilir. Bu ise günümüz şartları içerisinde verinin artık önemli olduğu bilindiği için hızlı bir şekilde nasıl kurtarılır çözümlerine dair araştırmalara iter.
Günümüz koşullarında tüm şirketler, herhangi bir ağ üzerinde kurdukları fiziksel veya sanal sunucular ile verilerini depolarlar. Hard disklerdeki yer alan önemli veriler, işletmelerin muhasebe süreçlerinden iş süreçlerine kadar tüm verilerini depolar. Sanal sunucu olarak kullanım sağlanan, içeriğinde çeşitli işletim sistemi bulunan server sunucu ile birçok bilgisayar kurulabilir ve her birinde ayrı bir data tutuluyor olabilir.
Hiç beklenmedik bir sebepten dolayı sunucuda veri kaybı yaşayacağınız bir süreçle karşı karşıya kalabilirsiniz. Günümüz şartlarında raid veri kurtarma yapısıyla beraber verilerde donanımsal arızalara karşı güvenlik oluşturulmak istense de, hiç beklenmedik sebeplerden dolayı veri kurtarma işlemleri ile karşı karşıya kalabilirsiniz.
Sunucu Veri Kurtarma Nasıl Yapılır?
Bir sunucu üzerinde birden fazla disk takılarak, RAID sistemi kurulabilir. Herhangi bir donanım arızasına karşı RAID sisteminde yer alan diskler, güvenli ve performanslı bir şekilde veri kaybı yaşamanıza yönelik tüm aşamaları önler. Bu sayede sunucu kurtarma, sunucu ile ilgili olarak veri kaybınızı önleyeceğiniz şekilde bir yapı oluşturmuş olursunuz.
Çoğu zaman RAID yapısı sizlere veri kurtarma noktasında yardımcı olsa da, performans anlamında hard disk üzerinde okuma ve yazma hızını olumsuz anlamda etkiler. Hal böyle olunca sunucularda RAID sistemleri kullanımı çoğu zaman tercih edilmez. Veri kaybınızı önlemek adına yedekleme sistemleri kurmalı ve buna göre verilerinizi belirli zaman aralıklarıyla yedekleme yapmanız gerekebilir.
Beklenmeyen arızalara karşı sunucu veri kurtarma için yapacağınız şeylerden birkaçı yukarıdaki gibidir. Eğer yedekleme yaptıysanız, yedekten geri dönebilir, sunucu kurtarma süreci içerisinde hard diske fazla bir işlem yapmadan dışarıdan müdahale etmek gerekebilir. Server sunucu kurtarma ile ilgili olarak sunucu çöktüğünde, veri kaybınızı önlemek adına olabildiğince üzerinde az işlem yapmanız tavsiye edilir. Aksi durumda profesyonel bir şekilde sunucu veri kurtarma hizmetleri ile yararlanacağınız teknik destek uzmanlarıyla süreci ilerletmeniz tavsiye edilir.
Sunucuların depolama aşamalarını kaçırdıysanız ya da yedekleme noktasında veriler hatalı yedeklendiyse, bunun için yedek sistemlerinden veri kurtarmak güç olabilir. Veri kurtarma merkezi size bu alanda daha iyi hizmet vereceği gibi kurtarma çalışmaları, bilinçli ve bilgili bir şekilde yapılması gerekir.